Cukroví od týmu Dejmidarek.cz - textařka vs programátor

Abych byla upřímná, jsem si celkem jistá, že tuhle bitvu vyhraju. Vaření sice zrovna není moje doména, ale když přijde na pečení, jsem jako ryba ve vodě. Plavu na vlnách z cukru, másla a mouky a občas se trošku nalokám rumu, který přidávám do mé největší speciality - vosích úlů. Zeptejte se koho chcete, ty já prostě umím opravdu dobře. Slabší je to naopak s lineckým, ale naštěstí máme naši šikovnou babičku, která ho pro mě každé Vánoce připraví. Na oba dva druhy ode mě dostanete recept a na následujících fotkách uvidíte i něco navíc - pracičky, perníčky a vanilkové rohlíčky. 

Vosí úly
Jejich příprava je trošičku vopruz, ale když je milujete, není co řešit.
Vanilkové rohlíčky a pracičky
Moje vánoční specialita - perníčky s máslovým krémem a barevným sypáním. Pohled s ilustrací od Marie Makeevy nejdete mezi našimi tipy na dárky.
Potopená v rohlíčcích
Rohlíček, motýlek a podprsenka. Název mé příští knihy:)

Někdo cukroví vůbec nejí, já ho miluju. Připravovat i ochutnávat. Baví mě objevovat nové druhy, zkoušet různé možnosti zdobení a vymýšlet způsob servírování. Letos volím to, co vidíte na fotkách. Gravírované prkénko a "nahatý" porcelán. A tady už je slibovaný recept na vosí úly, který mám od své mamky - přebornice v oboru. Já dělám úly opravdu dobré, ona ale ty nejlepší na světě.

Vosí úly 

150 gramů umletých piškotů
50 gramů mletých vlašských ořechů
120 gramů moučkového cukru
60 gramů másla
3 lžíce mléka
trochu kakaa

Krém - 100 gramů másla smíchat se žloutkem (nemusí být), lžící rumu a vanilkovým cukrem. 

Postup je více méně jasný. Připravíte těsto (doporučuju začít v míse a pak pokračovat rukama) a krém. Vezmete si formičku (pokud se bojíte, že vám to s klasickou uzavřenou nepůjde, zkuste tuhle otevírací), vysypete ji pořádně cukrem a namačkáte do ní těsto. Pak si do cukru namočíte prst, uděláte díru a vložíte krém. Pak už jen stačí vzít piškot a těsto šikovným pohybem ruky "vytřepat" nebo jednoduše vyndat z otevírací formičky. Hotovo. 

Jen se po nich zapráší...
A teď to slibované linecké. Jde o přepis z naší oblíbení knížky Kuchařka naší vesnice. Nadčasová záležitost, která nikdy nezklame.)

Linecké cukroví

210 gramů hladké mouky
140 gramů másla
70 gramů moučkového cukru (poznámka od mamky: krystal ani krupici ne!)
citrónová kůra
vanilka
1 - 2 žloutky

Vypracujete těsto, vykrajujete a pečete (ta poslední fáze se mi většinou tak úplně nepovede:)

Vysvětlující poznámka od šéfcukrářky (mojí mamky.) - Když se místo moučkového cukru použije krupice,  dělá to pak takové nehezké stopy těch cukrových krystalků na textuře upečeného těsta.

A po upečení samozřejmě slepujete marmoškou. Nejlepší je jahodová nebo rybízová.

 Přeju dobrou chuť a veselé Vánoce. Vaše Iri. (A teď jsem zvědavá na Matěje, cha, chá:)))

Začíná Evi, která celou akci pozorovala a hlavně fotodokumentovala:

"Docela mu to šlo a chutnají celkem fajn:) Myslím, že z toho zavedeme tradici."

Hmm... to zní celkem slibně. Mrkneme na fotky. 

Za mě tedy celkem WOW, Matěj se ukázal!

A tady už závěrečná slova našeho rohlíčkového šampióna:

"No, s tou tradicí nevím... Bylo to na mě dost náročné:))"

To ale i pro mě.) Takže bych řekla, že tahle soutěž nemá vítěze ani poražené, ale za to spokojené zúčastněné. Spokojené se svým výkonem:)

[

]

3 komentáře:

  1. Vše vypadá nádherně. Úly mám z cukroví nejraději. Včera jsme jich s manželem uplácali 80.

    Marketatrpisovska.blogspot.cz//FASHION BOOK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ovšem úctyhodný výkon, super.) A děkujeme za pochvalu i milý koment.

      Vymazat
  2. Zdravím Dejmidárek tým! Já vám to tu sice často nekomentuju, ale čtu pravidelně a musím říct, že máte supervtipnej blog, baví mě to!
    V.

    OdpovědětVymazat